Η Προσέγγισή μου


Η στάση μου απέναντι στη ζωή

Η ζωή είναι υπέροχη, προκλητική, γεμάτη δυνατότητες και επιλογές. Αξίζει να γιορτάζει κανείς μόνο και μόνο που είναι ζωντανός, να χορεύει, να πανηγυρίζει. Κάθε μέρα μάς δίνεται η ευκαιρία για αλλαγή και έμπνευση.

Το φάσμα της ζωής περιλαμβάνει τα πάντα, χαρές, λύπες, ευτυχία, απογοήτευση, ευχαρίστηση, άγχος, απόλαυση, επιτυχίες, αποτυχίες, σιγουριά, αβεβαιότητα. Οι άνθρωποι που θαυμάζω είναι αυτοί που ζουν τη ζωή τους μέχρι το μεδούλι, που δεν φοβούνται να ρισκάρουν ή να αποτύχουν, που κάνουν επιλογές, εξελίσσονται, αναπλαισιώνουν τις δυσκολίες, δεν χάνουν ευκαιρία να γελούν και να σκέφτονται τόσο το καλό τους όσο και το καλό των άλλων.

Κανείς δεν μας είπε ότι η ζωή είναι εύκολη, ότι δεν έχει κακοτοπιές. Η στάση μας απέναντι σε αυτές είναι που καθορίζει την κοσμοθεωρία, την ψυχική ανθεκτικότητα και το εύρος της αποδοχής μας.


Ποιοι απευθύνονται σε μένα

Οι πελάτες μου έρχονται σε μένα για να πετύχουν αλλαγές στη ζωή τους, να εντοπίσουν και να εξελίξουν τις δυνάμεις και τα ταλέντα τους, να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την επαγγελματική και την προσωπική τους εξέλιξη, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, να βρουν νόημα και σκοπό στην εργασία και τις δραστηριότητές τους, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τους επόμενους στόχους τους, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να νιώσουν ισορροπημένοι, ενδυναμωμένοι, συνειδητοί και παρόντες.

Από τη μεριά μου υποστηρίζω τους πελάτες μου να αναλάβουν δράση, να πάρουν τον ρόλο του οδηγού της ζωής τους, την ευθύνη της ύπαρξης τους. Τους ενθαρρύνω να ζήσουν τη ζωή τους με περισσότερη ελευθερία, κατανόηση και αποδοχή. Σε τελική ανάλυση, να ζήσουν μια ζωή με νόημα, αποδεχόμενοι το γεγονός πως όλο το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας είναι πολύτιμο και πως χωρίς το άγχος, την αβεβαιότητα, τα υπαρξιακά αδιέξοδα, τον φόβο του θανάτου, τις αντιφάσεις και τις σκοτεινές πλευρές της, η ζωή θα ήταν βαρετή, μονότονη και προβλέψιμη.

Σε αυτό το ταξίδι με τους πελάτες μου, με βοηθά η πυξίδα που μου προσφέρει η υπαρξιακή προσέγγιση.


Η υπαρξιακή προσέγγιση στο coaching

Ποιος είμαι; Γιατί είμαι εδώ; Ποιος είναι ο προορισμός μου, η αποστολή μου πάνω στη γη; Πού θέλω να φτάσω; Τι σημαίνει να υπάρχω σε έναν κόσμο με άλλους ανθρώπους; Τι μου αρέσει; Τι δεν μου αρέσει; Τι αγαπώ; Ποια είναι τα δυνατά μου σημεία; Ποια τα αδύνατα; Πώς μπορώ να πετύχω τους στόχους μου; Τι με κάνει ευτυχισμένο; Τι εμποδίζει την ευτυχία μου; Πώς μπορώ να καλωσορίζω την αλλαγή; Τι χρειάζομαι για την ισορροπία μου; Μπορώ να ορίσω τη ζωή μου;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που πραγματεύεται η υπαρξιακή προσέγγιση στο coaching. Υπάρχουν φορές που παράλληλα με τους επαγγελματικούς ή προσωπικούς μας στόχους, έχουμε ανάγκη να συζητήσουμε με τον coach πιο αφαιρετικές σκέψεις, να μιλήσουμε για έννοιες που φορτίζουν με υπαρξιακό νόημα αυτά που οραματιζόμαστε και που δεν έχουμε ενδεχομένως την ευκαιρία να συζητήσουμε στην καθημερινότητά μας.

Δίνοντας αξία στην έννοια του υπαρξιακού οράματος, διευκολύνω τους πελάτες μου στη διάρκεια των συνεδριών να συνδεθούν με τις αξίες τους, να ευθυγραμμίσουν τους στόχους τους με το συνολικό όραμα της ζωής τους και να διερευνήσουν το βαθύτερο νόημα που έχουν αυτοί οι στόχοι για τους ίδιους. Με αυτόν τον τρόπο τους βοηθώ να εστιάσουν όχι μόνο στο τι θέλουν να πετύχουν αλλά και στο ποιοι χρειάζεται να είναι για να το πετύχουν.

Η υπαρξιακή φιλοσοφία με έχει βοηθήσει να καταλάβω πως ο δρόμος της ευτυχίας είναι στρωμένος με αυτογνωσία, αυτεπίγνωση και συνειδητότητα. Όλοι ορίζουμε την ευτυχία στο μυαλό μας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Για κάποιον ευτυχία σημαίνει να κερδίσει το λόττο ή να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη. Για κάποιον άλλο να πάρει προαγωγή ή να αλλάξει επαγγελματικό δρόμο. Και για κάποιον τρίτο να βρει τον σύντροφο της ζωής του και να ζήσει την αληθινή αγάπη. Όπως κι αν οραματίζεται ο καθένας τον βέλτιστο εαυτό του, η κοινή συνισταμένη που ενώνει όλα τα σενάρια ευτυχίας είναι το ίδιο μονοπάτι: να αντιμετωπίζει κανείς με γενναιότητα τα αναπόφευκτα διλήμματα και τις προκλήσεις της ζωής και να αποδέχεται όλο το φάσμα των εμπειριών του, μιας και αυτές είναι που συγκροτούν την μέχρι τώρα πορεία του και διαμορφώνουν ολόκληρη την κοσμοθεωρία του.

Κι όταν κανείς συνδέεται με την κοσμοθεωρία, τις αρχές, τις αξίες, τα πιστεύω και το προσωπικό νόημα που δίνει στα πράγματα, τότε φωτίζει ένα ισχυρό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο μπορεί να λύσει τα πιο προκλητικά διλήμματα και να πάρει τις πιο αυθεντικές αποφάσεις.


Άσε το κάθε τι να σου συμβεί,

η ομορφιά και η φρίκη.

Συνέχισε την διαδρομή.

Κανένα αίσθημα το έσχατο δεν είναι.

Ράινερ Μαρία Ρίλκε

μετάφραση Εύη Μαυρομμάτη

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στο γραφείο μου, σε συμφωνημένη ώρα και μέρα, δια ζώσης ή διαδικτυακά. Το περιεχόμενο των συνεδριών προστατεύεται από την πολιτική απορρήτου και την αρχή της εχεμύθειας σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα του EMCC (European Mentoring&Coaching Council) και του AC (Association for Coaching).


Βιβλιογραφία

Πετράς Χαράλαμπος, (2015). Η τέχνη του Coaching, εκδόσεις iWriteJacob Yannick, (2019). An introduction to Existential Coaching, RootledgeMay Rollo, (1994). The discovery of being, New York,Norton